toscane-grand-tour

Italië is het land waar de zon, zee, een enorme rijkdom aan cultuur, schitterende natuur en een uitstekende gastronomie samen komen. Iedereen kan zijn of haar hart ophalen in dit prachtige land.

Italië is bij uitstek het land van de cultuur en historie. Rome wordt vaak een groot openluchtmuseum genoemd, maar dit geldt eigenlijk voor heel het land. In elke plaats, van grote stad tot klein dorp, is iets te zien of te beleven. U vindt in Italië kunst en cultuur van alle tijden, van honderden jaren voor Christus tot de moderne werken van nu.

Struin over de ontelbare pleintjes met prachtige fonteinen en beelden. Bezoek de indrukwekkende Romeinse kerken, ontdek de Renaissance, herbeleef de Romeinse tijd of juist de Middeleeuwen. Laat u verrassen door de geschiedenis van de Etrusken.

Rijden door dit land is absoluut geen straf. In heel Italië vindt u prachtige natuurgebieden, nationale parken, berglandschappen, valleien, riviertjes en uiteraard de mooie wijngaarden en kuststreken. Het is een genot om u te verplaatsen met de auto. U zal ongetwijfeld regelmatig onderweg stoppen om te genieten van een indrukwekkend panoramisch vergezicht.

Elke regio heeft zijn eigen culturele achtergrond die de moeite waard is, maar een ding is zeker. U vindt in iedere regio prachtige bezienswaardigheden, indrukwekkende natuurgebieden en heerlijk eten… Vergeet niet om een glaasje van de lokale wijnen te proeven op een heerlijk terras of te midden van de druiventrossen.

Klimaat

Italië heeft een Middelandse-Zee klimaat met, in de zomer, temperaturen van gemiddeld 28 graden in het Zuiden en 22 graden in het Noorden. In de Winterperiode blijft de temperatuur grotendeels boven nul. In Venetie gemiddeld 4 graden en in Rome gemiddeld 9 graden Celcius. In het Noorden kan het gehele jaar neerslag vallen, in het midden en zuiden van Italië valt de meeste neerslag in het voor- en najaar. Over het algemeen zijn er in dit gebied milde winters en warme zomers. Vanaf half Mei tot en met half September is de warmste periode. Het heetst is het in juni, juli en augustus met gemiddeld 28 graden en weinig kans op neerslag. In het Noorden (de Alpen en Dolomieten) valt in de winter voldoende sneeuw geschikt voor de Wintersport. Het meeste populaire gebied voor de Wintersport is de regio, Trentino - Alto Aldige.

Bereikbaarheid
Alle streken in Italië zijn makkelijk te bereiken per vliegtuig. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om met uw eigen auto naar Italië af te reizen.

Daarnaast is het land ook per trein goed bereikbaar. Dit kan zowel overdag, als met de nachttrein. Wie voor de nachttrein kiest, heeft meerdere mogelijkheden om per trein naar Italië te reizen. Met de CityNightLine heeft u comfortabele overnachtingsmogelijkheden en komt vroeg in de ochtend in Zurich aan. Vanuit de Zwitserse hoofdstad is er een uitstekende verbinding naar Milaan. In Milaan vertrekken hogesnelheidstreinen naar alle grote steden in Italië.

Wegen
Het uitgebreide Europese wegennet en de aanwezigheid van een aantal bergpassen maakt het gemakkelijk om met de auto of motor in Italië te komen. Italië kan worden bereikt vanuit Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland en Slovenië. Debelangrijkste passages die toegang tot het land bieden zijn: de Mont Blanc-tunnel, die Chamonix (Frankrijk) verbindtmet de snelweg A5 naar Turijn en Milaan; de Grote St. Bernard Tunnel, die Zwitserland verbindt met de A5; de Brennerpas door Oostenrijk, die aansluit op de snelweg A22 Bologna. De overige alpine tunnels zijn vaker gesloten gedurende de winter, en soms zelfs in de herfst en het voorjaar, als gevolg van zware sneeuwval.

Italie kent een uitstekend wegennet van snelwegen, geïdentificeerd door groen-gekleurde borden, die veilig en efficiënt reizen garanderen in het hele land. Twee belangrijke snelwegen koppelen het noorden en zuiden van Italië:de Autostrada del Sole (A1, die aansluit Milaan, Bologna, Florence, Rome en Napels) en de Adriatica (de A14, die aansluit Bologna, Ancona, Pescara, Bari en Taranto).

Er moet Tol betaald worden op de snelwegen. U kunt met contant geld of creditcards betalen. "Viacard" en "Telepass"kaarten is een snellere methode van betaling. Telepass is de snelste oplossing voor automatische betaling,gebaseerd op van afstand elektronische herkenning van het voertuig, wat het mogelijk maakt om transacties uit te voeren zonder te stoppen bij de Tolhuisjes. Voor meer informatie over de Tolkosten kunt u contact opnemen bij de Punto Blu infopunten of naar de website gaan van Societa Autostrade, www.autostrade.it/en/home.

Op secundaire wegen hoeft geen tol betaald te worden. Deze wegen en routes zijn niet zo snel, maar u zult op deze manier meer kunnen genieten van het landschap en het authtentieke Italië. Neem in alle gevallen een goede wegenkaart mee!

Reisdocumenten
Degenen met een Nederlandse nationaliteit kunnen naar Italië reizen met een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart. Voor het besturen van een auto heeft u een geldig Nederlands / Europees rijbewijs nodig.

Elektriciteit
Het voltage is net als in Nederland 220 volt. Platte stekkers met dunne polen passen overal. Voor geaarde stekkers en stekkers met dikke polen is een verloopstekker nodig.

Noodnummers
Het algemene noodnummer in Italië is ook 112; politie 113, brandweer 118 en ambulance 118.

Tips voor toeristen
1. Koop uw toegangsbewijzen of transporttickets alleen bij geautoriseerde verkoopkanalen. Koop geen tickets op straat en ga niet in op verkopers die u beloven sneller naar binnen te kunnen krijgen.

2. Laat u alleen in geautoriseerde taxi's vervoeren. Deze kunt u herkennen aan de officiele taxiborden. U mag van te voren de geschatte ritprijs vragen.

3. In de meeste restaurants, hotels, winkels en overige gelegenheden kunt u met een debit en creditcard betalen, maar neem altijd wat losgeld mee.

4. Vraag altijd om een bewijs van betaling en check of er geen diensten zijn gerekend  waar u niet om heeft gevraagd. Horecagelegenheden mogen een service fee en/of tafelservice vragen.

5. Het water uit publieke fonteinen is drinkbaar, tenzij anders staat aangegeven.

Openingstijden
Ga goed voorbereid op pad. Veel musea zijn dagelijks van 9.00 of 10.00 tot 17.00 of 18.00 uur geopend. Enkele musea sluiten op een dag in de week, meestal op maandag. Stadsparken sluiten vaak als het donker wordt.

Accommodaties
De moderne en comfortabele hotels in Italië, voorzien van allerlei gemakken en faciliteiten, bieden een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. Het rijke erfgoed aan monumenten heeft ertoe geleid dat er talrijke bijzondere hotels te vinden zijn, gevestigd in oude landhuizen of op uitgelezen plaatsen in de natuur. Ook een verblijf in Agriturismo's zal u aangenaam verrassen. Overnachten in een agriturismo is een belevenis op zich zelf. Agriturismo's zijn oude boerderijen of plattelandshuizen die omgetoverd zijn tot sfeervolle Italiaanse accommodaties met alle benodigde faciliteiten. Een agriturismo is synoniem voor een heerlijk verblijf in een landelijke omgeving rijk aan cultuur, authentieke tradities en de kwaliteit van biologische landbouwproducten. De door ons geselecteerde accommodaties bieden u een breed scala aan mogelijkheden, van eenvoudige accommodaties tot luxe landhuizen, maar de boerderijdieren zijn gebleven. De eigenaren zullen u met open armen ontvangen.

Gastronomie
De Italiaanse keuken wordt wereldwijd geroemd en geprezen, en niet alleen om de pizza en verschillende soorten pasta. De Italiaanse keuken is zeer gevarieerd en met enkel gebruik van kwaliteitsproducten. De rijk gevarieerde keuken, tezamen met het plezier van de Italiaan in de gastronomische cultuur en het belangrijke sociale aspect dat meespeelt, maken dat zowel in de grote steden als in de kleine landelijke dorpjes het zeer makkelijk is om een goede eetgelegenheid te vinden. Daarnaast kent Italie een grote wijnproductie en zijn er tevens veel kwaliteitswijnen te vinden. Vergeet dan ook niet om een glaasje van de lokale wijn te proeven op een heerlijk terras of te midden van de druiventrossen.

Wilt u meer weten over Italië?

Italiaans bureau voor toerisme
Ente Nazionale Italiano per il Turismo - ENIT
Vrijheidsplein 12, 1000 Brussel - BELGIE
Tel 0032 2 647 11 54 | Fax 0032 2 640 56 03
brussels@enit.it
www.enit.it

enit