Albanië is kleiner dan Nederland en staat bekend om de gastvrijheid van de bevolking. De natuur is prachtig, u treft hier diverse Nationale Parken, mooie stranden en met sneeuw bedekte bergtoppen. Daarnaast zijn er vele oude stadjes en een scala aan musea. Albanië is de laatste jaren een steeds populairder wordende vakantiebestemming.

Het wegennet is inmiddels sterk verbeterd en alle hoogtepunten zijn goed te bereiken. Het voormalige balkanland heeft in 1991 afscheid genomen van het communisme. Het land stond altijd bekend als het armste land van Europa. De infrastructuur is de laatste jaren sterk verbeterd. Het salaris is nog relatief laag. Daardoor zijn de kosten voor levensonderhoud dus ook laag. Een gemiddelde maaltijd gebruik je al voor een paar euro. Op straat vindt u een combinatie van winkels en stalletjes met straatverkopers. Het binnenland is primitief, maar niet arm. Een echt landbouwgebied waar iedereen na het einde van het communisme zijn eigen stukje grond verbouwt.

REISDOCUMENTEN
Een paspoort of een Nederlandse identiteitskaart is vereist. Het document moet nog ten minste 3 maanden geldig zijn bij aankomst in Albanië. Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Voor Albanië is geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen.

De informatie over verkrijgbaarheid van het visum en de geldigheid van paspoort en visum is sterk aan wijzigingen onderhevig. Raadpleeg voor de meest actuele gegevens de consulaire afdeling van de Albanese ambassade.

Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.

Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.

RIJBEWIJS
Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist.

INENTINGEN
Een vaccinatiebewijs tegen gele koorts is verplicht als je het land inreist vanuit een gelekoortsgebied. Bij aankomst moet dit aangetoond kunnen worden.

WEGENNET
De wegen in Albanie zijn redelijk en de laatste jaren sterk verbeterd, maar wellicht anders dan u gewend bent. Het grootste deel van de wegen die u neemt zijn snelwegen en doorgaande wegen en hebben doorgaans weinig verkeer. Het verkeer in Tirana kan ietwat chaotisch zijn. Wel raden wij u aan om vooral bij daglicht met de huurauto op pad te gaan (niet alle wegen zijn goed verlicht). In Albanië wordt aan de rechterkant van de weg gereden en het beste is om de borden te volgen en op de doorgaande wegen te blijven.

Op de website van de ANWB leest u meer over auto en verkeer in Albanië.

LIGGING
Albanië is een republiek in het westen van het Balkanschiereiland. Het land grenst kloksgewijs aan Montenegro, Kosovo, Macedonië, Griekenland en de Ionische en Adriatische Zee.

KLIMAAT
Het kustklimaat is mediterraan, met hete droge zomers en milde natte winters. Het bergachtige binnenland, vooral in het noorden, heeft strenge winters en milde zomers. Over het algemeen liggen de zomertemperaturen rond de 25 tot 30 graden en de wintertemperaturen rond de 0 tot 10 graden.

BEVOLKING
De hoofdstad en grootste stad van Albanië is Tirana in het centrum van het land, dat ca. 1 miljoen (op dit moment) van de in totaal meer dan 3 miljoen inwoners huisvest.

RELIGIE
Van oudsher kent het land drie religies: het Grieks-orthodox geloof, het rooms-katholicisme (dat vooral in het noorden aanhang heeft en in Moeder Teresa een eigen Albanees icoon kent) en de islam. Als je in Albanië over straat loopt zou je niet zeggen dat moslims in Albanië de meerderheid vormen, je ziet weinig vrouwen met hoofddoekjes en alleen op vrijdagmiddag is er een oproep tot gebed te horen. De verschillende religieuze groepen leven vreedzaam naast elkaar en de leiders zijn ook vaak in het openbaar samen te zien. Tijdens het communisme werden alle religies verboden en werden vrijwel alle kerken, kloosters en moskeeen omgebouwd tot sporthallen of buurtcentra. Pas na de val van het communisme in 1991 kwam godsdienst langszaam terug in Albanië maar hierdoor wordt er weinig gepraktiseerd.

TAAL
De Albanese taal is voor Nederlanders vaak een ondoorgrondelijke en moeilijke taal. Het bevat veel woorden uit het Turks en het Italiaans. Veel jonge Albanezen spreken hun talen. De meeste Albanezen spreken prima Italiaans.

FLORA EN FAUNA
Albanië heeft een prachtige flora en fauna die vooral terug te vinden is in de diverse nationale parken die het land rijk is. Ook is er natuurlijk flora en fauna door het land heen te zien.

WERELDERFGOEDEREN
Werelderfgoederen zijn unieke trekpleisters die bestaan uit culturele en natuurlijke, gebouwde en ongebouwde monumenten die op wereldschaal een uitzonderlijke betekenis hebben en voor het nageslacht bewaard moeten blijven. Het is van groot belang dat de werelderfgoederen goed worden beschermd. Er staat vaak aangegeven wat wel of niet mag.
O.a. de steden Berat en Gjirokaster zijn opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

VALUTA
De munteenheid van Albanië is de Lek (ALL). Overal in het land zijn inmiddels internationale geldautomaten. Buiten de grote steden kan het vinden van een geldautomaat nog wel eens meer moeite kosten. Betalen in euro kan niet overal.

VEILIGHEID
Albanië is een veilig land en er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's. Maar zoals overal moet je (vooral in Tirana) oppassen voor zakkenrollers.